Logo
popularne chinskie dania

Popularne dania chińskie. Co warto zjeść?

Polacy chętnie sięgają po potrawy kuchni chińskiej. Zasmakowali w bogactwie smaków i aromatów, które oferuje. Zanim wybierzemy się do restauracji serwującej dania chińskie, warto poznać kilka faktów.

Bogactwo i różnorodność

Chiny są krajem ogromnym i zróżnicowanym. Każdy region w ciągu wielowiekowej tradycji wytworzył własne kombinacje smaków i typowe potrawy. Trzeba mieć świadomość, że dokonujemy uproszczenia, określając dania z Państwa Środka po prostu „kuchnią chińską”. Mimo zróżnicowania można wskazać pewne cechy wspólne, zwłaszcza w doborze składników i metodzie przygotowywania posiłków. Podstawą jest ryż, najczęściej smażony, podawany ze smażonymi posiekanymi warzywami oraz mięsem. Dania przygotowuje się w wokach, smażąc na oleju i nieustannie mieszając. Czas obróbki jest bardzo krótki, dzięki czemu produkty zachowują bogactwo smaku i sprężystą konsystencję. Chińczycy chętnie jadają ryby i owoce morza. Zupy, przypominają nasz rosół, ale z mnóstwem dodatków: kawałkami, mięsa albo jajkiem, podsmażanych warzyw, makaronu. Potrawy kuchni chińskiej odznaczają się harmonią smaków: słodki, pikantny, gorzki, kwaśny oraz słony są zrównoważone, aby odczuwać azjatycki smak umami. Zbalansowaną kombinację uzyskuje się dzięki składnikom, np. grzybom mun, sosu sojowego i ostrygowego, sezamu oraz przyprawom: pieprz, cynamon, anyż, imbir, koper włoski. W kuchni rodem z Chin rzadko spotkamy nabiał, ale powinniśmy docenić tzw. ser z soi – tofu.

Popularne dania

Największym uznaniem cieszą się dania z kurczaka, np. kurczak gong bao lub kurczak w sosie słodko-kwaśnym albo makaron po szanghajsku. Doceniane są potrawy z kaczki, np. słynna kaczka po pekińsku bądź kaczka z gorącego półmiska albo zupa z kaczki. Smakosze powinni spróbować wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym lub wołowiny w sosie karmelowym albo z czarnego pieprzu. Można też posmakować ryby hot pot na ostro lub krewetek w orientalnej odsłonie. Nie powinny ujść uwadze pierożki wan tan gotowane na parze lub smażone na chrupko. Pamiętać trzeba, że kuchnia chińska bogata jest w warzywa, więc i wegetarianie będą zadowoleni, jeśli skuszą się na bakłażana po syczuańsku albo tofu z warzywami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *