Kuchnia chińska – co kryje się pod tym pojęciem?

Trudno w kilku zdaniach opisać bogactwo i różnorodność kuchni chińskiej. Wyróżniają ją charakterystyczne składniki (ryż, tofu, sos sojowy, olej sezamowy, różne rodzaje mięs, śladowa ilość nabiału, duża ilość warzyw, grzybów), wielość smaków i aromatów osiągana m.in. dzięki różnorodnym ziołom i przyprawom takim jak np. imbir, czosnek, słynna „przyprawa 5 smaków”, przyprawy w płynie (obok wspomnianego sosu sojowego są to różne rodzaje octów, sos rybny, sos ostrygowy itd). Inną istotną cechą tradycyjnej kuchni chińskiej jest jej związek z chińską medycyną (np. gotowanie zgodne z zasadą kuchni pięciu przemian). Oczywiście, ze względu na wielkość Chin, bogatą historię tego kraju i wiążącą się z tym wielość tradycji kulinarnych trudno mówić o jednej kuchni chińskiej. Istnieje wiele jej wariantów (choć podział ten jest w pewnym sensie umowny, kulinarne tradycje poszczególnych rejonów Chin przenikają się). Najczęściej jednak wymienia się cztery odmiany kuchni chińskiej: kuchnię syczuańską, szanghajską, kantońską i pekińską. 

Kuchnia orientalna w kilku odsłonach

W Lee's Chinese świadomie i umiejętnie korzystamy z różnorodności kuchni chińskiej, by móc zaoferować naszym klientom to, co w niej najlepsze. Jedzenie chińskie w naszej karcie od początku uzupełniamy innymi popularnymi daniami kuchni orientalnej, przestrzegając przy tym, możliwie wiernie, ich tradycyjnych receptur. Co mamy na myśli pisząc o kuchni orientalnej? Oprócz kuchni chińskiej w Polsce najczęściej zalicza się do niej kuchnię dalekowschodnią (przede wszystkim Japonia i Korea Płd.), kuchnię krajów Azji Środkowo-Wschodniej (Wietnam, Kambodża, Tajlandia), kuchnię indyjską, bliskowschodnią, czy kuchnię krajów północnej Afryki. W Lee's Chinese, oprócz kuchni chińskiej, pełnymi garściami czerpiemy też z kuchni tajskiej i dalekowschodniej – pamiętając o tym, że te kuchnie również się wzajemnie przenikały.