Kuchnia chińska – co kryje się pod tym pojęciem?
Trudno
w kilku zdaniach opisać bogactwo i różnorodność
kuchni chińskiej.
Wyróżniają ją charakterystyczne składniki (ryż, tofu, sos
sojowy, olej sezamowy, różne rodzaje mięs, śladowa ilość
nabiału, duża ilość warzyw, grzybów), wielość smaków i
aromatów osiągana m.in. dzięki różnorodnym ziołom i przyprawom
takim jak np. imbir, czosnek, słynna „przyprawa 5 smaków”,
przyprawy w płynie (obok wspomnianego sosu sojowego są to różne
rodzaje octów, sos rybny, sos ostrygowy itd). Inną istotną cechą
tradycyjnej kuchni chińskiej jest jej związek z chińską medycyną
(np. gotowanie zgodne z zasadą kuchni pięciu przemian).
Oczywiście,
ze względu na wielkość Chin, bogatą historię tego kraju i
wiążącą się z tym wielość tradycji kulinarnych trudno mówić
o jednej kuchni chińskiej. Istnieje wiele jej wariantów (choć
podział ten jest w pewnym sensie umowny, kulinarne tradycje
poszczególnych rejonów Chin przenikają się). Najczęściej jednak
wymienia się cztery odmiany kuchni chińskiej: kuchnię syczuańską,
szanghajską, kantońską i pekińską.